MOVIMENTS SOCIALS TARRAGONA 16J

A mitjans de març es va declarar l’estat d’alarma a l’estat espanyol, per enfrontar la greu crisi sanitària de la COVID-19. Sota el missatge de “frenar la corba dels contagis” el Govern va declarar que es pararien els desnonaments de famílies vulnerables per poder “quedar-nos a casa”. Les PAHS Catalanes  ja vam denunciar en el seu moment, que les mesures d’habitatge eren clarament insuficients, que no s’havien aturat realment tots els desnonaments i que els reallotjaments indignes ens obligaven a preguntar als poders públics “a quina casa em quedo?”.


Avui denunciem que, el que el Govern va vendre com una “moratòria dels desnonaments” de 6 mesos, només afecta alguns desnonaments de lloguer en els quals s’acrediti, en els jutjats, vulnerabilitat produïda per la COVID-19, segons la reduïda definició del Reial Decret Llei 11/2020. La resta de desnonaments, que no estaven aturats per una suposada moratòria sinó per la suspensió dels terminis processals, s’han reprès a partir del dijous 4 de juny, gràcies a una modificació legal aprovada pel Consell de Ministres a finals de maig, continguda en l’article 8 del RDL 537/2020 de pròrroga de l’estat d’alarma.

Això vol dir que tots els desnonaments de lloguer que no entrin en la reduïda definició de vulnerabilitat del real decret abans nomenat, al costat dels hipotecaris o dels habitatges de banc i fons bultó que estan ocupats per extrema necessitat de les famílies, han tornat als nostres barris, pobles i ciutats.

A més, s’ha habilitat parcialment el mes d’agost com a més hàbil de l’11 al 31 d’agost, quan abans era només per a actuacions urgents i l’únic mes de l’any que no sortien dels jutjats comitives judicials i policia amb l’objectiu de desnonar famílies, el que suposa una vulneració dels drets fonamentals que ha estat denunciada durant els últims onze anys pels moviments de lluita pel dret a l’habitatge davant de tothom.

Quan es va declarar la pandèmia, la mateixa Relatora de l’ONU del dret a l’habitatge, Leilani Farha, va declarar amb molt d’encert que “l’habitatge, és la primera línia de defensa davant el brot de COVID-19”. És un escàndol que per acontentar els interessos dels de sempre (bancs, fons voltors i especuladors), amb 27.127 persones mortes i en plena pandèmia mundial, es permeti ara la represa dels desnonaments quan el coronavirus no serà superat fins que hi hagi una vacuna. Hi ha risc de rebrots o necessitat de possibles nous confinaments; posant clarament en risc, no només el dret a l’habitatge de les famílies, sinó el dret a la salut de tota la població.

La PAH de Tarragona  fa molts anys que està lluitant contra els desnonaments, amb el suport i la solidaritat del 99% de la població. La crisi sanitària ha demostrat que, com hem cridat des del primer dia, si es vol es poden suspendre els desnonaments. Pel que ara no permetrem de cap de les maneres que torni “la corba de la vergonya, la dels desnonaments”.

A la PAH de Tarragona tenim molt clar quines són les responsabilitats de tots i totes, responsabilitats que passen pel compliment estricte de la Llei 24/2015 que facilita les eines a l’ajuntament de Tarragona aplicant l’article 7è. d’aquesta llei pel qual les administracions públiques poden exigir al cessió temporal dels habitatges buits de bancs i fons bultó per pal·liar la mancança d’habitatges amb lloguer social que pateix la nostra ciutat.

També exigim el compliment de la Llei 24/2015 a bancs i fons bultó per oferir a les famílies en situació de vulnerabilitat que no poden continuar pagant la seva hipoteca, bé sigui per la situació econòmica generada per l’estat d’alarma o per una crisi iniciada al 2008 i que no més ha portat un increment de la pobresa, amb treballs precaris que fan que hi hagi una nova classe social, els treballadors pobres. També exigim que, en compliment de la mateixa llei, renovin automàticament tots els lloguers socials derivats de les dacions en pagament que es van signar al seu moment.

També exigim al Govern de l’Estat que aturi els desnonaments de qualsevol tipus, com a mínim, fins al desembre de 2021 i a la Generalitat que no jugui amb la vida de les persones i que torni a habilitar l’admissió de sol·licituds de les ajudes per poder pal·liar els efectes de la COVI19 sobre els milers i milers de famílies que veuen com les seves vides s’han anat a la ruïna.

La PAH de Tarragona i totes les Pahs arreo l’estat continuarem als carrers fent allò que sabem fer: defensar el dret a l’habitatge digne, defensar el compliment de les lleis i senyalant a tots aquells bancs, fons bultó, partits polítics i administracions públiques que, amb la seva indiferència vulneren el dret fonamental a l’habitatge.

Comentarios

Entradas populares de este blog

MENOS ÍNDICES MANCOS Y MÁS ECHAR MANO A LOS PRECIOS

2 MESES, CASI 10.000 DESAHUCIOS